Wat heeft het college daarvoor gedaan?
De organisatie ontwikkelt
- De organisatie Beverwijk is in 2019 sterk in beweging. Per 1 april 2019 is een nieuwe gemeentesecretaris benoemd. Onder leiding van de gemeentesecretaris is het management met de aanbevelingen van het adviesbureau aan de slag gegaan. Onder begeleiding van het adviesbureau is een eerste aanzet gedaan tot een managementfilosofie.
De ondernemingsraad (OR) heeft hieraan een actieve bijdrage geleverd. Ook is in oktober 2019 een enquête onder medewerkers uitgezet. De resultaten van de enquête en de medewerkersbijeenkomsten zijn meegenomen bij het voorstel voor organisatieontwikkeling. De OR heeft ingestemd met dit voorstel. Dit heeft geleid tot een nieuwe organisatiestructuur, welke per 1 april 2020 wordt bestendigd. - De website werkenvoorbeverwijk.nl is verder ontwikkeld met als doel om ons beter te kunnen profileren als werkgever op de arbeidsmarkt.
- De nieuwe Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) is per 1 januari 2020 ingevoerd. Dit heeft geleid tot een nieuwe CAO en een personeelshandboek. Alle medewerkers hebben een nieuwe arbeidsovereenkomst ontvangen.
- Het stagebeleid is geactualiseerd om ons meer te profileren als toekomstig werkgever voor jongeren op de arbeidsmarkt.
- Voor verdere professionalisering van de organisatie is een nieuw opleidings- en ontwikkelplan opgesteld.
- In het kader van duurzame inzetbaarheid en mobiliteit is project “Bruis” opgestart. Met als doel medewerkers te stimuleren om na te denken over hoe je zelf en met elkaar vitaal kan blijven werken
- Per 1 april 2019 is gestart met een Managed Service Provider (MSP) om inhuur personeel via een broker te regelen. Hiermee is grip en overzicht op inhuur gerealiseerd.
Communicatie
- De organisatiebrede communicatievisie "de Beverwijkse manier" is opgeleverd. De Beverwijkse manier geeft aan hoe de gemeente Beverwijk communiceert met onze inwoners, partners en collega’s. De organisatie en het bestuur zijn nauw betrokken bij het vormen van deze visie.
- Trainingen Factor C worden aangeboden om omgevingsbewust communiceren te verbeteren.
- We willen onze inwoners zo goed mogelijk informeren en faciliteren met begrijpelijke en toegankelijke communicatie. We organiseren trainingen om onze brieven in begrijpelijk taal te communiceren. Dit noemen we "Beter Beverwijks".
Wat is extra gerealiseerd en waarom?
- Het intranet van gemeente Beverwijk is sterk verouderd en aan vervanging toe. Daarom krijgt de gemeente Beverwijk in 2020 een nieuw sociaal intranet.
- Als een van de eerste gemeenten in Nederland heeft Beverwijk een mobiel Nieuwscafé geïntroduceerd. Het Nieuwscafé brengt nieuws van buiten naar binnen en verbetert het omgevingsbewustzijn van medewerkers. Veel gemeenten kwamen langs om te zien of deze oplossing ook voor hen haalbaar is.