Jaarstukken 2019

Veiligheid

Openbare orde en veiligheid

Openbare orde en veiligheid (1.2)

Wat wil de raad bereiken?

De raad wil dat het prettig wonen, werken en ondernemen is in Beverwijk. Daarom zetten we in op een schone, hele en veilige gemeente. Dit doen we door bereikbaar te zijn, afspraken na te komen, problemen integraal aan te pakken en handhavend op te treden wanneer nodig. Dat willen we samen met onze inwoners en ondernemers doen. Doelstelling is uit de AD misdaad top 50 te blijven.
Invulling geven aan de wettelijke taken en juridische en morele verantwoordelijkheden van de gemeente op het gebied van dierenwelzijn

Wat heeft het college daarvoor gedaan?

Veiligheid en handhaving

  • Er is een Integraal Veiligheids- en Handhavingsplan 2020 - 2024 (IVHP) opgesteld en in de raad van oktober 2019 vastgesteld. Ook het jaarplan 2020 is vastgesteld.
  • Jeugd en veiligheid, 1 van de 4 hoofdthema's uit het IVHP, was het thema van 2019.
    Het onderwerp heeft meer dan gemiddelde aandacht gevraagd, waarbij het college geïnvesteerd heeft in de relaties met onze partners (zorg, onderwijs) en, waar nodig, zo snel mogelijk gehandhaafd heeft. Als het niet anders kon, is door middel van inzet van repressieve maatregelen de overlast van jeugd bestreden. Om dit zo goed mogelijk te doen, heeft de burgemeester zijn bestuurlijke bevoegdheden ten volle gebruikt. Zo zijn er diverse gebiedsverboden, een samenscholingsverbod en dwangsommen opgelegd.
    Zie hiervoor ook taakveld samenkracht en burgerparticipatie
  • Het IVHP is gebaseerd op een data-analyse vanuit alle beschikbare bronnen. Door alle info op een plek te genereren is een instrument ontwikkeld voor inzicht in en sturing op veiligheid; de Interactieve Veiligheidskaart.
  • De app Waaksamen is veelvuldig onder de aandacht gebracht bij onze inwoners. Onder andere door; voorlichtingsbijeenkomsten, in persberichten en door inzet van social media.
  • De pilot integraal controleteam is afgerond en is onderdeel geworden van het reguliere werk. Het betreft de integrale aanpak woon- en adresfraude en integrale controles.
  • De buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA's) geven mede uitvoering aan het projectplan Thuis in Oosterwijk. Ze zijn aanwezig in de wijkwinkel en houden extra toezicht. Ook is de wijkpost van de BOA's in het centrum geopend en van start gegaan. Daarnaast leveren de BOA's een bijdrage aan het burgerparticipatieproject.
  • Het exploitatievergunningenstelsel is volledig ingevoerd. Sturing vindt plaats op de (voorschriften) vergunningen. Bibob toetsen worden uitgevoerd, Bibob is IJmondiaal vormgegeven.
  • Het college geeft uitvoering aan het vastgestelde Damoclesbeleid. Voor het eerst is meermaals tot sluiting overgegaan.

Dierenwelzijn

  • Door aanpassing van het vogelbestand in de volière park Scheybeeck is ervoor gezorgd dat het houden van de vogels voldoet aan de Wet dieren. Begin 2019 heeft her-inspectie plaatsgevonden, het positieve resultaat is schriftelijk bevestigd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO).

Wat is niet gerealiseerd en waarom niet?

  • Het Keurmerk coffeeshops is nog niet ingevoerd. Het college neemt nut en noodzaak mee bij de actualisatie van het coffeeshopbeleid in 2020. Heeft het Keurmerk meerwaarde voor Beverwijk of zijn andere manieren effectiever om sturing te geven aan de kwaliteit van de coffeeshops. Het is nog niet opgepakt vanwege bovengenoemde ontwikkelingen en omdat er andere prioriteiten gesteld zijn, met name op het gebied van aanpak jeugd en overlast.
  • De nieuwe nota Dierenwelzijn wordt in 2020 opgesteld.

Wat is extra gerealiseerd en waarom?

  • Het college heeft meer dan gemiddeld aandacht besteed aan het thema jeugd en veiligheid. Zie hiervoor ook taakveld samenkracht en burgerparticipatie
    Door handhaving is extra aandacht geschonken aan de opstart van de wijkposten Oosterwijk en Centrum, aan gericht toezicht in de wijken (hotspots) en wordt BIJ begeleid
  • Voor de aanpak van drugsoverlast in wijken zijn de bestuurlijke bevoegdheden van de burgemeester ingezet; dwangsommen en sluiting van woningen
  • Voor de aanpak van ondermijning is de APV geactualiseerd zodat bestuurlijke bevoegdheden, als dat nodig is, direct kunnen worden ingezet. Dit betreft met name de sluiting van lokalen in geval van ondermijnende activiteiten
ga terug