Jaarstukken 2019

Volksgezondheid en Milieu

Milieubeheer

Milieubeheer (7.4)

Wat wil de raad bereiken?

Borgen van de kwaliteit van de leefomgeving. Uitgangspunt is het voldoen aan de wettelijke normen. Breder draagvlak creëren onder de Beverwijkse samenleving voor duurzame ontwikkeling. De voorbeeldfunctie van de gemeente is groot

Wat heeft het college daarvoor gedaan?

Regionale energiestrategie (RES)

  • Beverwijk maakt deel uit van de energieregio Noord-Holland Zuid. Voor de zomer van 2019 is de raad geïnformeerd over inhoud en proces. Na de zomer heeft de raad de startnotitie vastgesteld. Met diverse ateliers zijn stakeholders (waaronder raadsleden) uitgenodigd mee te denken over de (on)mogelijkheden.

Transitievisie warmte (TVW)

  • Eind 2019 is samen met Heemskerk en Velsen opdracht gegeven voor het opstellen van een transitievisie warmte. Elke gemeente stelt in 2020 een transitievisie warmte vast.

Verduurzaming woningen

  • In het Klimaatakkoord van juni 2019 is afgesproken dat het Rijk middelen beschikbaar stelt aan gemeenten. Beverwijk heeft een bijdrage ontvangen voor een energieloket en gerichte communicatie naar inwoners. ODIJ ondersteunt Beverwijk bij deze acties. Daarnaast kunnen inwoners zich richten tot het Duurzaam Bouwloket voor gerichte informatie en advies.
  • De gemeente heeft een duurzaamheidslening voor het verduurzamen van de particuliere woning ingesteld en hiervoor €1,0 mln beschikbaar gesteld. ODIJ toetst de aanvragen en als deze passen binnen de maatregelen, kan de aanvrager een lening aanvragen bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). In 2019 hebben 72 inwoners een aanvraag ingediend bij de ODIJ en er zijn 40 leningen verstrekt. De overige aanvragen zijn nog behandeling. Alle leningen zijn verstrekt voor zonnepanelen en bij 1 lening is daarnaast ook vloerisolatie uitgevoerd. Er zijn in totaal 426 zonnepanelen geplaatst die ongeveer 120.000 kWh elektriciteit produceren.

Verduurzamen bedrijventerreinen

Circulair inkopen

  • In MRA-verband is in oktober 2019 afgesproken om per 2020 een vijftal producttypen circulair uit te vragen. Dit heeft het college in december vastgesteld. De gemeenten binnen de MRA werken gezamenlijk een standaard uit.

Wat is extra gerealiseerd en waarom?

Nationale energieopgave in Beverwijk

  • Het college is in gesprek gegaan met het ministerie, de provincie en Tennet over de ruimtelijke effecten rond nieuwe transformatorstations voor wind-op-zee. Beverwijk bevindt zich op een energie-knooppunt. Het college erkent de nationale noodzaak van deze ontwikkelingen en wil samen met deze partijen elementen toevoegen (inpassing, combinaties van functies) die een positieve uitwerking hebben voor onze gemeente.
  • Het Rijk heeft samen met provincies en gemeenten, waaronder Beverwijk, het Schone Lucht Akkoord gesloten. Doel van het akkoord is de gezondheidsschade door luchtvervuiling in 2030 te verminderen. Vanuit het akkoord worden aanvullende maatregelen/projecten bedacht om de luchtkwaliteit te verbeteren. Met het akkoord spreken partijen uit samen te werken bij de verdere invulling en uitvoering van de maatregelen.
ga terug