Jaarstukken 2019

Volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en stedelijke vernieuwing

Wonen en bouwen

Wonen en bouwen (8.3)

Wat wil de raad bereiken?

  • Beverwijk en Heemskerk willen dat mensen prettig wonen: wonen in betaalbare, duurzame en energiezuinige huizen, in een omgeving die schoon, heel en veilig is, in een woningmarkt waar alle woningzoekenden met uiteenlopende levensstijlen en financiële mogelijkheden keuzemogelijkheden hebben en een wooncarrière kunnen maken
  • Het behouden en versterken van de omgevingskwaliteiten van de gemeente door toetsing, uitvoering en handhaving van beleid en regelgeving op het gebied van omgevingsrecht.
    Het afhandeling van aanvragen woonvergunning, urgentieaanvragen en bezwaarprocedures op grond van de huisvestingsverordening om een eerlijke en rechtvaardige verdeling van schaarse woonruimte te bewaken, met speciale aandacht voor de kwetsbaren in de maatschappij. Het bieden van kansen aan starters op de koopmarkt door het verstrekken van leningen op grond van de verordening Starterslening. Het langer zelfstandig wonen bevorderen door het verstrekken van consumptieve of hypothecaire leningen op grond van de verordening Blijverslening.

Wat heeft het college daarvoor gedaan?

  • In 2019 hebben de raden van Beverwijk en Heemskerk twee gezamenlijke bijeenkomsten gehouden voor het opstellen van de woonvisie Beverwijk - Heemskerk 2025. Op basis van input van raadsleden, stakeholders en behoefteonderzoeken is een visie in concept ontwikkeld. Besluitvorming vindt in het eerste kwartaal van 2020 plaats.
  • De actuele woonwensen en de woningbehoefte is onderzocht en de plancapaciteit voor woningbouw in Beverwijk is geactualiseerd en vergroot. Met name de transformatie van bedrijventerreinen, woningen boven winkels in de Breestraat, verdichting in de plannen voor herstructurering is toegenomen. De Zuid-Kennemerland en IJmondgemeenten hebben het bouwprogramma regionaal afgestemd en vastgelegd en daarmee voldaan aan de eisen van de provinciaal ruimtelijke verordening.
  • Regionaal is afgesproken het aantal te bouwen sociale huurwoningen te verhogen waarbij in Beverwijk het aantal gelijk blijft. Beverwijk is hiermee in staat de woningdifferentiatie te verhogen, de middenklassen in wijken te behouden en de leefbaarheid te bevorderen. Dit beleid is vastgelegd in prestatieafspraken met woningcorporaties en huurdersvertegenwoordigers.
  • Herstructurering De Plantage is uitgewerkt conform gebiedsvisie en wordt in 2020 afgerond.
  • Voor de herstructurering van de Kuenenpleinbuurt is een Nota van Uitgangspunten vastgesteld en is een concept-gebiedsvisie vastgesteld voor inspraak. Het doel is de definitieve gebiedsvisie in 2020 door de raad vast te laten stellen.
  • De visie bedrijventerreinen is vastgesteld. Voor de Parallelweg en de Kop van de haven is een transformatie opgenomen naar een stedelijk woonmilieu.
  • Om te voorzien in de uitstroom van beschermd wonen en maatschappelijke opvang zijn in de regio IJmond Zuid-Kennemerland verdelingsafspraken gemaakt en wordt een regionaal matchpoint opgezet. De IJmond-gemeenten zijn, samen met corporaties, een behoefteonderzoek gestart naar de woonvormen waarin voorzien moet worden.
  • Voor een kleine groep inwoners die ernstige overlast veroorzaken in woonwijken is een haalbaarheidsonderzoek realisatie Skaeve huse uitgevoerd. Op basis van dit onderzoek gaan we in 2020 onderzoeken of het project ontwikkeld wordt.
  • De Huisvestingsmonitor Beverwijk-Heemskerk is uitgebreid naar een monitor voor IJmond / Zuid-Kennemerland gemeenten; wonenenzorgopdekaart.nl
  • In 2019 is de eerste aanvraag voor een blijverslening ontvangen. Met de verordening blijverslening 2017 wil de raad het langer zelfstandig thuiswonen in de wijk ondersteunen.
    De aanvraag voldeed aan de voorwaarden en de aanvrager kan vervolgens een lening aanvragen bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). Dit heeft in 2019 nog niet geleid tot het verstekken van een lening.
  • In 2019 is de verordening Starterslening vastgesteld waarmee wederom €1 mln beschikbaar is om starters een steuntje in de rug te bieden bij de aanschaf van een eerste koopwoning.

Wat is niet gerealiseerd en waarom niet?

  • De publiekscampagne Langer zelfstandig wonen is in 2019 nog niet afgerond.
    In 2020 wordt een websitesite gelanceerd en vindt een uitgebreide regionale campagne plaats. Onderzocht wordt op welke wijze een wooncoach regionaal aangesteld kan worden.
ga terug