Jaarstukken 2019

Volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en stedelijke vernieuwing

Ruimtelijke ordening

Ruimtelijke ordening (8.1)

Wat wil de raad bereiken?

  • Beverwijk/ Wijk aan Zee is aantrekkelijk om in te wonen en te werken. Daar zijn voldoende betaalbare, geschikte en diverse woningen en voorzieningen voor nodig in bestaande woonomgevingen en in nieuwe gebieden, die binnen de contouren van het stedelijk gebied gerealiseerd worden. Transformeren naar een werkwijze die de Omgevingswet vraagt: minder en overzichtelijkere regelgeving, meer ruimte voor initiatieven, lokaal maatwerk en het geven en vragen van vertrouwen. Het doel van een initiatief staat centraal in tegenstelling tot de vraag "mag het wel?" Dit is een volledige herziening van de wet- en regelgeving die betrekking heeft op de fysieke leefomgeving en vraagt om een andere, integrale werk- en denkwijze van zowel overheden, als burgers en bedrijven.
  • Stedelijke vernieuwing in het gebied Parallelweg, Stationsgebied en Meerplein en herontwikkeling bedrijventerrein Parallelweg-Kop van de haven
  • Het behouden en versterken van de omgevingskwaliteiten van de gemeente door toetsing, uitvoering en handhaving van beleid en regelgeving op het gebied van omgevingsrecht

Wat heeft het college daarvoor gedaan?

Omgevingsvisie

  • Er is gestart gemaakt met de voorbereiding op de omgevingsvisie. Er is een programma opgesteld om zowel het bestuur als de organisatie te betrekken bij de komende veranderingen en ze voor te bereiden op de nieuwe taken en verantwoordelijkheden en de keuzen die gemaakt moeten worden als de Omgevingswet in werking treedt.
  • Dit geldt ook voor ontwikkeling van een nieuwe groenvisie en een mobiliteitsvisie, die als bouwstenen dienen voor de nieuwe Omgevingsvisie.

Bestemmingsplannen/omgevingsplannen

  • Het bestemmingsplan woongebied-oost is geactualiseerd en vastgesteld door de raad.
  • Het 'bestemmingsplan-met-verbrede-reikwijdte" voor Wijk aan Zee is vastgesteld.
  • Ter voorbereiding op de Omgevingswet is een pilot aangevraagd voor de "Transformatie van de Kop van de Haven en de Parallelweg" en de binnenstedelijke vernieuwing.

Transformatie Kop van de Haven / Parallelweg

  • Begin 2019 is de Visie bedrijventerrein Beverwijk, het bijbehorende uitvoeringsprogramma en de rapportage "Transformatieplan Kop van de Haven en Parallelweg" vastgesteld. In deze rapportage is ook een eerste marktverkenningen voor woningbouw op het Meerplein, Ankie’s Hoeve, Wijckerpoort en Kop van de Haven / Parallelweg opgenomen. Zie ook taakveld economische ontwikkelingen
  • Er is gestart met vervolgonderzoek om de transformatie mogelijk te maken op de onderdelen:
    • bereikbaarheid en verkeersafwikkeling in het gehele bedrijventerrein
    • een nieuwe verbinding voor langzaam verkeer tussen NS-station/Centrum Beverwijk en de Kop van de Haven / Parallelweg
    • milieuhinder en/of milieubeperkingen in relatie met de wenselijke woningbouw ontwikkelingen
  • In overleg met externe partijen en vastgoedeigenaren is het transformatieplan uitgewerkt en is er gezocht naar samenwerkingsvormen om in dit gebiedsdeel "nieuw werken" en "wonen / werken" mogelijk te maken.

Locatieonderzoek maatschappelijke voorzieningen

  • Een eerste behoeftenonderzoek voor verplaatsing van het Kennemer Theater, al dan niet in combinatie met het Cultureel Centrum, is afgerond.

Marktverkenningen woningbouw

  • Voor de gewenste doorontwikkeling van het knooppunt hebben diverse marktverkenningen plaatsgevonden over mogelijkheden van woningbouw op Ankie’s Hoeve, Wijckerpoort en de Kop van de Haven / Parallelweg.

Wat is niet gerealiseerd en waarom niet?

Masterplan Parallelweg, Stationsgebied en Meerplein / Knooppuntontwikkeling

  • Ontwikkeling van een Masterplan voor het Centrum- of het Knooppuntgebied staat in nauwe relatie met de Visie en het Uitvoeringsprogramma Bedrijventerrein Beverwijk (zie hiervoor taakveld economische ontwikkeling) en de besluiten rond de locatieonderzoeken voor verplaatsing van het Kennemer Theater, het Cultureel Centrum en/of en of meerdere onderwijsinstellingen. Ontwikkeling van een Masterplan heeft daarom minder prioriteit gekregen.
  • In dat zelfde kader is het bereikbaarheidsonderzoek / parkeerbalans van het Knooppunt Wijckerpoort en Meerplein ook nog niet opgepakt.

Wat is extra gerealiseerd en waarom?

Toekomstbeeld "Beverwijk op weg naar 2040"

  • Het stadsbrede toekomstbeeld "Beverwijk op weg naar 2040" is vastgesteld. Het toekomstbeeld is een afronding van het stadskompas en geeft een integraal opgezette ontwikkelingskoers aan voor Beverwijk en Wijk aan Zee.

Strategische inzet bij ruimtelijke ontwikkelingen van derden (als het Rijk, de provincie en de MRA)

  • Diverse ruimtelijke inpassingsplannen voor de Rijkscoöordinatieregeling rond "Wind op Zee" (nationale energiestrategie) zijn voorbereid. Dit heeft onder andere geresulteerd in een vergunning voor een te bouwen Transformatorstation van TenneT.
  • Het college heeft continu aandacht gevraagd voor de opgaven van Beverwijk bij zowel het Rijk, de provincie, de MRA als Tennet. Dit betreft de stedelijke vernieuwingsopgaven rond de Knooppunt ontwikkeling, de bereikbaarheid en transformatie van de Kop van de Haven en Parallelweg, de werkgelegenheid, economische profilering en imagoverbetering.
ga terug