Jaarstukken 2019

Sociaal domein

Maatwerkdienstverlening 18+ en 18-

Maatwerkdienstverlening 18+ en 18- ()

Wat wil de raad bereiken?

Het waar nodig bieden van passende ondersteuning aan inwoners, zodat zij gezond en veilig kunnen opgroeien, zelfstandig een huishouden kunnen voeren en kunnen deelnemen aan het maatschappelijk verkeer. Vormgegeven aan ontschotting en integratie tussen jeugdhulp en Wmo. Door schuldhulpverlening en schuldpreventie de maatschappelijke participatie bevorderen. Schuldhulpverlening is een middel om de zelfredzaamheid van de burgers te vergroten en participatie in de samenleving mogelijk te maken of te herstellen.
Schuldenproblematiek is een speerpunt en verdient extra aandacht. De gemeente zet zich samen met maatschappelijke dienstverleners, het Sociaal team Beverwijk en met vrijwilligersorganisaties, extra in om de schuldenproblematiek aan te pakken. Inzet daarbij is niet alleen om de problematiek te verhelpen, maar ook om te voorkomen dat mensen in de schuldenproblematiek geraken.
Huisuitzetting willen wij, zeker als er kinderen onder de 18 jaar bij betrokken zijn, zoveel mogelijk voorkomen. Daarover zoeken wij contact met nutsbedrijven en woningcorporaties

Wat heeft het college daarvoor gedaan?

Schuldhulpverlening

  • Er is een aanvullende aanpak op schuldhulpverlening, namelijk het vroegtijdig signaleren van schulden en hulp bieden. Het laagdrempelige inloopspreekuur geldzaken is vanwege de goede resultaten voortgezet.

Hulp bij het huishouden

  • Een deel van het budget hulp bij het huishouden is gebruikt om vernieuwing te stimuleren bij aanbieders van huishoudelijke hulp. Er zijn pilots ondersteund op het gebied van; signalering, leefstijlmonitoring, combinatieproduct hulp huishouden met begeleiding en flexibel indiceren
  • Drie van de vier genoemde pilots hebben een vervolg gekregen. Het combiproduct is inmiddels opgenomen in het contract met de zorgaanbieders en de pilots op het gebied van signalering en flexibel indiceren zijn opgenomen in de werkprocessen.

Gespecialiseerde Jeugdhulp

  • De Uitvoeringsagenda Jeugd 2019 is vastgesteld. Deze agenda is in samenwerking met partners en jeugdigen opgesteld. De speerpunten waren:
  • We hebben bijvoorbeeld uitgewerkt:
    • De digitale tool “Hulp-in-beeld” is functioneel, waardoor verwijzers inzicht hebben in het gecontracteerde aanbod in de regio.
    • Er is een doorbraakberaad ontwikkeld voor de zeer complexe casussen die vastgelopen zijn.
    • Het (door)ontwikkelen van zorg en onderwijsarrangementen in de vorm van onderwijszorgklassen binnen het Integraal Kind Centrum en Heliomare. Zie hiervoor ook taakveld onderwijsbeleid en leerlingenzaken
  • De activiteiten die in het kader van de uitvoeringsagenda 2019 zijn gestart, bevinden zich veelal nog volop in de uitvoeringsfase. Dit, in combinatie met het feit dat de huidige uitvoeringsagenda pas eind april 2019 in de colleges is vastgesteld, maakt dat de huidige uitvoeringsagenda nog actueel is. De looptijd van de uitvoeringsagenda 2019 is om deze reden met een half jaar verlengd.

Wat is extra gerealiseerd en waarom?

  • De inkoopafspraken met alle jeugdhulpaanbieders zijn nauwkeurig gemonitord. Er is gebleken dat het bij een aantal jeugdhulpaanbieders noodzakelijk was om extra bij te sturen. Het college heeft de raad hierover geïnformeerd middels brieven.
ga terug