Jaarstukken 2019

Sociaal domein

Geëscaleerde zorg 18+ en 18-

Geëscaleerde zorg 18+ en 18- ()

Wat wil de raad bereiken?

Inwoners van Beverwijk die slachtoffer zijn van huiselijk geweld of kindermishandeling, die (tijdelijk) niet meer thuis wonen en/of inwoners die niet in staat zijn zich op eigen kracht te handhaven in de samenleving, krijgen ondersteuning. Dat doet het college door advies, hulp en begeleiding, beschermd wonen en opvang. Dit gebeurt in overleg met en gedeeltelijk uitgevoerd door centrumgemeente Haarlem

Wat heeft het college daarvoor gedaan?

Geëscaleerde zorg 18-

  • Verschillende partijen die zich met kinderbescherming bezig houden hebben de aanpak SAVE versterkt. Om sneller op basis van vrijwilligheid een (dreigende) onveilige situatie op te lossen, zodat geen jeugdbeschermingsmaatregel nodig is. Zie hiervoor ook taakveld wijkteams
  • Veilig Thuis Kennemerland (VTK) heeft een spilfunctie in het oplossen van acuut huiselijk geweld en het doorbreken van huiselijk geweld. Per 1 januari 2019 heeft VTK te maken met nieuwe taken die voortkomen uit het landelijk meerjarenprogramma voor de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling ‘geweld hoort nergens thuis’ waardoor de werkdruk is verhoogd. Daarnaast heeft VTK te maken gehad met een stijging van het aantal meldingen en adviezen. Bovendien is door een tekort aan gekwalificeerd personeel een wachtlijst bij VTK ontstaan. Er is budget beschikbaar gesteld om de wachtlijsten te verkorten.
  • Het college heeft in samenwerking met de regio's Haarlemmermeer, Zuid Kennemerland en de IJmond de overgang van VTK naar de VRK voorbereid en per 1 januari 2020 gerealiseerd. VTK blijft zichtbaar met een eigen identiteit binnen de VRK.
  • Met ingang van 2019 geldt de verbeterde Meldcode. Professionals hebben, via hun beroepsgroepen, afspraken gemaakt in welke situatie zij contact met VTK moeten opnemen. Omdat nog niet alle professionals in de keten bekend waren met de nieuwe meldcode in een meldcode tour georganiseerd voor verschillende beroepsgroepen.
    De samenwerking met het lokale veld is verstevigd, de raad is hierover geïnformeerd.

Geëscaleerde zorg 18+

  • Het college heeft twee nieuwe wetten voorbereid; de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz, voor mensen met psychiatrische stoornis) en de Wet zorg en dwang (Wzd, psychogeriatrische of verstandelijke beperking). Deze wetten vervangen de huidige Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuis (Bopz). De uitvoering van het verkennend onderzoek is regionaal belegd bij de GGD waar tevens het meldpunt Zorg & Overlast is gesitueerd. De bereikbaarheid van dit meldpunt is in verband hiermee uitgebreid.
  • De bij een crisismaatregel verplichte hoorplicht van de betrokkene is door de burgemeester gemandateerd aan de adviseurs van Sociale veiligheid en adviseurs Openbare orde en veiligheid. Er zijn voor de uitvoering afspraken gemaakt met politie, OM en GGZ .
  • De lokaal betrokkenen bij de aanpak en omgang van personen met verward gedrag zijn in kaart gebracht. Knelpunten zoals briefadres en 24/7 meldpunt zijn opgelost.
  • De planning van de doordecentralisatie van maatschappelijke opvang en beschermd wonen is in verband met landelijke en regionale ontwikkelingen uitgesteld. Het ministerie van VWS heeft het advies van de VNG overgenomen om de doordecentralisatie van beschermd wonen per 1 januari 2022 te laten plaatsvinden.

Wat is niet gerealiseerd en waarom niet?

  • De ontwikkeling van een integrale crisisdienst 0 - 100 jaar is onvoldoende tot stand gekomen. Er is opnieuw gekeken naar de doelstelling, scope en randvoorwaarden van de ‘organisatie van crisissen binnen de regio Kennemerland’. Dit leidt tot een aangepaste opdrachtformulering voor de ICD.
ga terug