Jaarstukken 2019

Sociaal domein

Samenkracht en burgerparticipatie

Samenkracht en burgerparticipatie (6.1)

Wat wil de raad bereiken?

Een goed en passend aanbod van algemeen toegankelijke voorzieningen om inwoners van jong tot oud waar nodig te ondersteunen bij hun zelfredzaamheid en deelname aan de samenleving. De gemeente luistert naar inwoners, en maakt gebruik van hun kennis, ervaring en initiatieven. De zorg van mensen voor elkaar en voor hun buurt wordt gewaardeerd en gestimuleerd

Wat heeft het college daarvoor gedaan?

Sociale samenhang en basisvoorzieningen

  • In februari 2019 is de Visie 'Meedoen' vastgesteld door de raad. In de visie wordt beschreven hoe de gemeente de komende jaren het beleid op gebied van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015) en de Participatiewet wil uitvoeren. De visie is tot stand gekomen in samenspraak met werkers in het veld, met de Participatieraad Beverwijk en met de raad.
  • In januari 2019 is de intentieverklaring dementievriendelijke IJmond-gemeenten getekend. Er is gewerkt aan deskundigheidsbevordering. In netwerkwerk bijeenkomsten van de Dementieketen Midden-Kennemerland is kennis uitgewisseld en zijn werkgroepen zijn aan de slag gegaan met thema’s vroegsignalering, mantelzorg, casemanagement. Wereld Alzheimer Dag stond in het teken van samen bewegen.
  • Eenzaamheid ; er is gebouwd aan een netwerk met maatschappelijke partners, een kalender met activiteiten en een nieuwsbrief.
  • In de zomer van 2019 is een onderzoek uitgevoerd naar de behoeften van de inwoners van Wijk aan Zee aan voorzieningen op het gebied van welzijn, zorg en sport. Dit is na de zomer afgerond met een rapportage aan de raad en een presentatie aan het dorp. In het najaar zijn gesprekken gevoerd met organisaties.
  • Het pand aan de Trijntje Kemp-Haanstraat is zodanig verbouwd dat naast Socius Maatschappelijk Dienstverleners ook JGZ Kennemerland en CJG Kennemerland nu vanuit dit pand werken. Hierdoor verbetert de onderlinge samenwerking en kunnen (hulp)vragen van inwoners makkelijker integraal worden benaderd. Ook Seniorenvereniging Beverwijk/ Wijk aan Zee kan voor haar activiteiten weer terecht op deze plek centraal in de stad.

Integraal gebiedsgericht werken

  • Gemeente Beverwijk heeft met maatschappelijke organisaties, woningbouwcorporaties en inwoners samengewerkt aan de Wijkaanpak Thuis in Oosterwijk. Met gemeente Heemskerk is een start gemaakt met het gebiedsprogramma voor de wijken Oosterwijk-Zuidbroek. Bewoners weten inmiddels de weg naar de wijkwinkel te vinden. Ook heeft Animal Farm, in samenspraak met het college, een plan gemaakt voor de revitalisering van de dierentuin en het versterken van de functie als ontmoetingsplek.
  • In de wijk Kuenenkwartier is een nieuwe vorm van wijkaanpak van start gegaan. Professionals van gemeente, corporaties, politie, onderwijs en maatschappelijke organisaties werken samen aan thema's die te maken hebben met de leefbaarheid in de wijk. Met Stichting Welzijn Beverwijk is overleg gevoerd over hun takenpakket, specifiek gericht op resultaatgericht werken in deze wijk.

Vrijwilligerswerk en mantelzorg

  • Voor de periode 2020 - 2023 is, samen met gemeente Heemskerk, participatieraden en inwoners van beide gemeenten het mantelzorg- en vrijwilligersbeleid ontwikkeld en aanbesteed.

Jeugd

  • De Uitvoeringsagenda Jeugd 2019 is vastgesteld. Deze agenda is in samenwerking met vele partners en jeugdigen opgesteld. De speerpunten jeugd waren; alle kinderen verdienen een gezin, overgang 18-/18+, passende zorg op de juiste plek en verbinding zorg en onderwijs. Zie hiervoor ook de taakvelden; wijkteams, maatwerkdienstverlening 18+ en 18- en geëscaleerde zorg 18+ en 18-
  • Binnen het speerpunt 'alle kinderen verdienen een gezin' heeft het college Buurtgezinnen ingezet. Buurtgezinnen koppelt vraag en steungezinnen in de wijk aan elkaar om te voorkomen dat thuissituaties escaleren. De eerste resultaten zijn positief.

Subsidieplan

  • Het subsidieplan is geactualiseerd en geëvalueerd. Het heeft gezorgd voor meer (openbare) informatie over subsidies en subsidieverstrekking en verbeteringen in het subsidieproces.

Client- en inwonerparticipatie

  • Met de Participatieraad Beverwijk hebben we gewerkt aan de volgende onderwerpen; het (niet-) gebruik van minimavoorzieningen, bijeenkomsten met mantelzorgers en vrijwilligers, ervaringsonderzoek onder cliënten en hulp bij het huishouden en behoefteonderzoek Wijk aan Zee. De opbrengst van de werkwijze met participatieraden vanaf de start tot december 2019 is in beeld gebracht. Deze rapportage is aan college en raad aangeboden.

Wat is extra gerealiseerd en waarom?

  • Vanwege de jeugdproblematiek op straat is door het jongerenwerk extra ingezet op onder andere aanvullende sportactiviteiten. Zie hiervoor ook taakveld openbare orde en veiligheid.
  • Het dorpshuis De Moriaan heeft een streep kunnen zetten onder de juridische perikelen die voortkwamen uit een fraudekwestie. Met de vaststelling van de subsidieverlening over de jaren 2015 tot en met 2017 heeft ook het college een streep gezet onder deze kwestie. Het college en De Moriaan zijn intensief in gesprek geweest om de maatschappelijke functie overeind te houden. Dat is gelukt en het dorpshuis kon vanuit een weer stabiele financiële positie gaan werken aan de toekomst.
ga terug